Palatko vai palaudutko tallilla?

















Palaudutko tallilla? Huolettaako hevosen elämä? Ainakin onnistuminen, ilo ja palautuminen ovat tavoitteenasi, eikö vain?

Heltissä neuvottiin, kuinka ottaa häiriötekijät haltuun töissä.  Ilahduin vinkeistä heti ja reflektoin niitä työelämän lisäksi tallielämän näkökulmasta.  Tässäpä 5 talliympäristöön sovitettua vinkkiä, joiden avulla voit antaa sekä omalle, että hevosesi mielelle ja keholle enemmän aikaa palautua tallilla.


1) Rytmitä treenit

Lämmittele mieli ja keho (oma ja hepan) – mikä on päivän vireystaso? Päätä mihinkä keskitytte tänään. Työskentele sen jälkeen tietoisesti ja dynaamisesti – taukoja intensiivisten pätkien väliin. Lopuksi palauta – jäähdyttele keho ja mieli; summaa päivän onnistumiset! Ideoi eri harjoitusvaihtoehtoja seuraavalle kerralle. Sinne on hyvä jättää nälkää J


    2) Oikeanlaiset työt oikeassa paikassa 

    Oikeanlaiset työt oikeassa paikassa – mieti tarvitko aikaa rauhoittumiselle vai haluatko rupatella kavereiden kanssa? Etsi tallilta sinulle kulloinkin sopiva paikka. Samoin kuin töissä sähköpostin kanssa, kaikkiin asiohin ei tarvi reagoida yhtä nopeasti ja vahvasti, kuin niihin mitkä vaativat eläinlääkärin välitöntä paikallaoloa.

    Ja vielä spinoff:
    Riko rutiineja ja työstä eri asioita eri paikassa. Onko heppa parasta hoitaa karsinassa, vai voisitko vaikkapa harjata sen ulkona tarhassa? Voisiko maastossakin harjoitella istuntaa ja hevosen tasapainoa, ja voisiko kentälläkin havainnoida ympäristöä tiukan suoritukeskeisyyden sijaan?

    3) Kilkattimet kiinni

    Joo tää tarkoittaa, että some pois. Mutta, tärkeämpää olisi sulkea turha tallikilkatus pois. Kun olet hevosen kassa, ei kannata kiristellä loimitusasioita, murehtia heinistä, talvijuottojärjestelyistä tai kaverin sanoista vaan keskittyä yhteyteen hevosen kanssa. Eli tärkein esille kuhunkin hetkeen. 















    4) Sääntöjen päälle hyviä tapoja ja pyyteetöntä yhteistyötä? 

    Voisiko tallilla olla muitakin sääntöjä, kuin siivoa jälkesi, sammuta valot äläkä päästä kissaa satulahuoneeseen? Voitaisiinko yhdessä sopia kannustamisesta ja puolin toisin auttamisesta? Entä jos tallilla olisikin tapana ääneen ajattelu ja toisen kuuntelu? Hajatelmat? Ettei aina yritetä ratkaista ongelmia tai tarjota (ja joskus tuputtaa) omia tapoja toisille. (Me kaikki innokkaat hevostelijat varmaan joskus on syyllistytty kaikkiin näihin ja niihin listaamattomiin paheisiin, mitkä kampittaa yhteishenkeä sen rakentamisen sijaan. Me included.)


    5) Tee vasta silloin, kun on aikaa                    

    Älä syö, äläkä pakkosyötä itsellesi koko kakkua kerralla. Hevosen kanssa ajanvietto sekä urheilu ja hoito-asioiden järjestely erikseen – ettei hevostelusta tule mission impossible. Töistä tuttu timeboksaus (käytän tähän tehtävään x h ja siinä ajassa saatu lopputulos riittää) ja good enough (teen täydellisen sijaan tarpeeksi hyvän tuotoksen)-ajattelu? Ei tallillakaan tarvi tehdä enempää kuin parhaansa olemassa olevilla resursseilla (aika, raha, tiedot, taidot, asiat joihin voi vaikuttaa) <3

    Mitkä asiat auttavat sinua palautumaan ja nauttimaan hevostelusta?

    Voimaannuttavia tallihetkiä!



    Photo credit: Judith E. Bell via Visualhunt / CC BY-SA
    Photo credit: oatsy40 via VisualHunt.com / CC BY

    Comments